× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW SHL: Uspeje skúsenosť alebo mladícka dravosť?


10.03.2021

V stredu, 10. marca 2021 je na programe veľkolepý štart vyraďovacej časti našej druhej najvyššej hokejovej súťaže. Vo štvrťfinále, hranom na štyri víťazné zápasy, sa stretne osem najlepších tímov zo základnej časti. Víťaz SHL v aktuálnej sezóne postupuje priamo do extraligy, o to väčšiu motiváciu k úspechu budú mať jednotlivé kluby, takáto šanca sa totiž nenaskytá každý rok. Fanúšikovia hokeja sa preto majú na čo tešiť a my sme sa rozhodli, že Vám bližšie predstavíme jednotlivé štvrťfinálové dvojice a zameriame sa na tri kľúčové faktory, ktoré môžu rozhodnúť o postupujúcom z jednotlivých dvojíc. 

 

V poradí tretím zápolením, na ktoré si posvietime, je séria medzi Spišskou Novou Vsou a Levicami. V domácom prostredí ju začne tím zo Spiša, ktorý obsadil v základnej časti tretiu priečku, keď v 38 zápasoch získal 73 bodov. Levičania ukončili hlavnú časť sezóny na šiestom mieste, pričom nazbierali o 23 bodov menej ako ich štvrťfinálový súper. V tohtosezónnych vzájomných dueloch sa trikrát  tešil z víťazstva klub z metropoly Spiša, Levice uspeli raz. V play-off sa ale začína od nuly, a tak je štartovacia pozícia pre všetkých rovnaká. Ktoré faktory  považujeme za kľúčové v prípade tejto štvrťfinálovej dvojice?

 

Početné výhody 

Presilové hry sú v hokeji často alfou a omegou úspechu. V tejto súvislosti je potrebné napísať, že ak ich Spišská Nová Ves bude realizovať podobne ako v základnej časti, budú početné výhody jej veľkou devízou. Zverenci Miroslava Mosnára jasne dominujú tabuľke využívania presilových hier, ich úspešnosť sa v nich pohybuje na veľmi slušnej úrovni 21,79%. Za zmienku stojí aj fakt, že nikto z ďalších účastníkov SHL sa v tejto štatistike nedostal nad 20%.  Je teda zrejmé, že ak Levičania túžia uspieť, musia byť disciplinovaní. Práve s tým však majú zverenci Martina Hrnčára značný problém - doteraz totiž nazbierali až 743 trestných minút, čo je jasne najviac z celého pelotónu SHL. Nedisciplinovanosť sa hokejistom z juhozápadu Slovenska vypomstila aj v  poslednom zápase proti ich štvrťfinálovému súperovi. Levice vtedy viedli na Spiši 2:0 aj 3:1, no väz im zlomili práve oslabenia. V tých inkasovali až trikrát a dobre rozohraný duel prehrali výsledkom 3:5. Bude teda zaujímavé sledovať, či sa v tomto smere šiesty tím základnej časti poučil. Ak nie, bude jeho defenzívu čakať veľmi náročná skúška.

 

zdroj: HK Levice (Jozef Bedej)

 

Skúsenosti kontra mladícka dravosť

Spišiaci sa netaja ambíciami pobiť sa o postup do najvyššej súťaže. Smelému cieľu prispôsobili v „Novejši“ aj zloženie kádra. V mužstve sa nachádza viacero skúsených hráčov, ktorí majú za sebou pôsobenie v najvyššej slovenskej súťaži či zahraničí.  V bránke podáva spoľahlivé výkony Marcel Melicherčík, v defenzíve nájdeme mená ako Štefan Fabian, Daniel Hančák či Peter Ordzovenský. V útoku majú skúseností  na rozdávanie nestarnúci Lukáš Hvila, navrátilec do profesionálneho hokeja Richard Rapáč alebo šesťnásobný majster Slovenska Matej Češík. Na druhej strane, hlavnou prioritou Levíc je dať mladým hráčom priestor rozvíjať sa a posunúť sa v kariére vyššie. Okrem mladých Slovákov dostávajú na Tekove príležitosť aj talentovaní zámorskí hokejisti Keean Washkurak, Tag Bertuzzi, Avery Hayes a Justin MacPherson, ktorí spolu vytvorili veľmi nebezpečnú formáciu. Viacero členov kádra HK AUTORÁCZ  má potenciál na svetlú hokejovú budúcnosť, otázne však je, či im v tejto sérii  nebudú chýbať skúsenosti z podobných typov zápasov.

 

Úspešní brankári

Tak Spišská Nová Ves, ako aj Levice sa mohli v doterajšom priebehu sezóny spoľahnúť na veľké opory na brankárskom poste. V klube zo Spiša úspešne stráži bránkovisko skúsený 34-ročný Marcel Melicherčík. Bývalý gólman Popradu, Liberca či Košíc si od svojho príchodu do  „Novejši“ drží 93,27% úspešnosť zásahov. Na opačnej strane je pre Levice veľmi dôležitou postavou Erik Kompas. Rodák z Trenčína je v štatistike percentuálnej úspešnosti zásahov na 3.mieste (92,79%), pričom v priebehu sezóny na neho smerovalo až 1137 striel, čo je najviac zo všetkých brankárov SHL. Neprekvapí, ak bude táto dvojica v kvalitných výkonoch pokračovať aj vo štvrťfinále. Hlavne výkony Kompasa budú mať veľký vplyv na to, do akej miery dokážu Levice čeliť favoritovi.

 

Vzájomné duely v sezóne 2020/2021

16.12.2020  Spišská Nová Ves – Levice 1:0pp

15.1.2021  Levice – Spišská Nová Ves 3:1

24.1.2021 Levice – Spišská Nová Ves 2:4

12.2.2021 Spišská Nová Ves – Levice 5:3

 

Náš tip - Bez výraznejšieho tlaku hrajúce Levice budú Spišskú Novú Ves hrýzť, vôbec nevylučujeme, že sa im podarí vyhrať niektoré stretnutia, no na postup do semifinále favorizujeme skúsenejšie mužstvo z východu republiky. Mohlo by ísť o zaujímavú sériu, ktorá sa bude divákom páčiť. 

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY